Is Bitcoin Halal of Haram?

Bitcoin steeg een aantal dagen terug met een enorm tempo. Hoewel de oorzaken speculatief zijn, geloven sommigen dat de plotselinge prijsstijging misschien te maken heeft met een islamitische geleerde die cryptocurrencies serieus onder de loep neemt en  voldoet aan de islamitische sharia. Islam is de snelst groeiende religie, met meer dan 1,6 miljard mensen wereldwijd.

De acceptatie van cryptocurrency is een dringende kwestie voor moslims over de hele wereld. Valuta zonder intrinsieke waarde is voor moslims verboden, evenals het lenen van geld met hoge rentetarieven. Deze praktijk staat bekend als woeker.

Toen de rest van de wereld de nieuwe digitale valuta begon te adopteren, mochten moslims hun claim niet in de crypto-ruimte plaatsen – tot nu toe. Een islamitische geleerde genaamd Mufti Muhammad Abu Bakar publiceerde een paper over het probleem:

“In Duitsland wordt Bitcoin erkend als een wettige valuta en kwalificeert het daarom als islamitisch geld in Duitsland. In landen zoals de VS heeft Bitcoin geen officiële wettelijke monetaire status maar wordt het geaccepteerd voor betaling bij verschillende handelaren, en kwalificeert het daarom als islamitisch gebruikelijk geld. “

Hoewel de veronderstelling puur speculatief is, geloven velen dat de prijsstijging grotendeels te danken was aan het feit dat de crypto-markt uiteindelijk open ging voor 23% van de wereldbevolking. De aanname is meer dan redelijk, vooral gezien het feit dat de prijs van Bitcoin vaak wordt beïnvloed door externe derde partijen, zoals de reguliere media. Kort nadat het artikel werd gepubliceerd, werd voor alle beurzen meer dan een miljard dollar aan transacties geïnitieerd en de prijs van Bitcoin zag zich in korte tijd sterk stijgen. Misschien was het een begin van een kettingreactie die de markt weer in de groene cijfers trok.

Wat betekent dit voor de toekomst?
Moslims zijn goed voor bijna een kwart van de wereldbevolking. Als deze beslissing door meer islamitische geleerden wordt aangenomen, zou de markt de markt zich kunnen openen voor veel nieuwe investeerders die voorheen de crypto wereld ontweken naar behoeven van hun geloof.

Ondanks de prijsstijging hadden veel analisten besloten dat de markt snel weerstand zou vinden, maar tot hun verbazing heeft Bitcoin vastgehouden, momenteel op tijd van schrijven van dit artikel staat de Bitcoin op $8300.

Een interessante vraag is of Bitcoin volgens de islam geld is.

Islam ondersteunt intrinsieke goederen die als valuta kunnen worden gebruikt. Papier of elektronisch geld kan ook worden gebruikt, maar ze moeten worden ondersteund door een intrinsiek product. Dus is Bitcoin dan geld? Matthew J. Martin van het financieel medium Blossom zegt nee,

“Historisch gezien heeft de islam echter alleen grondstoffen van intrinsieke waarde als geld erkend, waaronder zaken als goud (Dinar), zilver (Dirham); rijst, dadels, tarwe, gerst en zout. In een strikte interpretatie van wat kwalificeert als geld, mist Bitcoin waarschijnlijk deze eigenschap. “

 

Hoe dan ook, Bitcoin is er om te blijven. De adoptie door de moslimwereld van de crypto-revolutie is een volgende stap in de goede richting naar reguliere adoptie. Benieuwd naar het 22 pagina lange artikel over Bitcoin en acceptatie binnen de Islam? Lees het hele artikel van Mufta hier.

We zijn ook benieuwd naar jouw mening, is bitcoin haram of halal?

Bitcoin, Halal of Haram?

Check poll results

Loading ... Loading ...

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart